LINKSE OMROEPEN?

mei 12

LINKSE OMROEPEN? Door Dane Beerling
In oude tijden wist je zeker welke omroep jouw aandacht verdiende, maar sinds de ‘nieuwe ontwikkelingen’ (lees: commerciële ontwikkelingen), is zoiets nauwelijks meer mogelijk. Ga je bijvoorbeeld er voor zitten om een links programma aangeboden te krijgen, VARA immers?, krijg je een soort “uitzending voor politieke partijen” van het CDA te zien. Ja, het zestal CDA’ers dat onderling strijd levert voor het lijsttrekkerschap, werd daarvoor ruimte geboden bij VARA’s Pauw & Witteman. Kijk je vervolgens in de VPRO-Gids om elders toch nog aan je trekken te komen, zie je de aankondiging dat een paar dagen later de verschrikkelijke jokkebrok, de ex-PVV’er Hero Brinkman een vierentwintiguurs onderdak krijgt bij ene De Jong, die dat doet onder verantwoordelijkheid van de VPRO. Die eer viel de PVV’ster Fleur Agema eerder te beurt. Fleur, de aid de camp van Geert (Wilders), die samen met hem het PVV-roeibootje moeizaam en met afgrijselijk piepende dollen, langs de boezem van een weiland leidde. Een druppeltje olie had dat piepen kunnen opheffen, maar handig zijn ze nu eenmaal niet bij de PVV. Als ze daar moeten plassen en niet meteen een urinoir kunnen vinden, doen ze dat in brievenbussen. Iemand lellen en meppen doen ze ook graag.
Bij VARA’s De Wereld Draait Door zijn ook politici hartelijk welkom. Bijvoorbeeld Jack de Vries (spindokter van het CDA), is daar zo vaak te gast, dat ie ‘gewoon’ Jack genoemd mag worden. Ook door Mathijs van Nieuwkerk zelf, ja. Jack dus, de man die spindokter is van de, vanwege zijn draaikonterigheid, politiek steeds bleker wordende Henk Bleker. Wat is een spindokter? Dat is iemand die slogans jat en ze een beetje verandert en zo geschikt maakt voor zijn patiënten. In het geval van patiënt Bleker ‘bedacht’ Jack “Eerlijk. Helder. Henk!”, waarvoor hij mogelijk een paar kistjes bier verwacht van de firma Heineken. Ik sluit echter niet uit dat ie voor dat jatten eerder een kort geding aan z’n broek krijgt. “DWDD”-Mathijs kreeg geloof ik dat gifgroene T-shirt met Jack’s “Eerlijk. Helder. Henk.” cadeau, inclusief een petje met diezelfde tekst. Die gifgroene kleur vond ik zeker een vondst!
Hoe ging het de keren dat Hero Brinkman bij Mathijs aanzat? Ook toen grote lol. Eén van de kenmerken van “DWDD”. Andere kenmerken zijn oppervlakkigheid en stompzinnige You Tube filmpjes of You Tube-achtige filmpjes. En natuurlijk ook vaak het gekanker van Jan Mulder, maar dat is altijd wél een verademing!
Hero Brinkman vertelt waar ie maar kan dat ie ‘altijd geprobeerd heeft om de PVV in een andere richting te duwen’. Ik herinner me dat ie tijdens verkiezingen zeer van harte het PVV-antimoslim-programma uitventte (de ‘Kopvoddentax’ had ie het liefst zelf bedacht). Hij heeft vervolgens jaren in de PVV-fractie in de Tweede Kamer gezeten. En toen ie, namens de PVV in Noord-Holland, z’n politieke werk ging doen, pleitte hij voor het verbieden van het dragen van hoofddoekjes in het openbaar vervoer. Nu zegt ie dat een dergelijk verbod onzinnig is en is ie zelfs niet tegen het dragen van boerka’s. Was ie misschien dronken toen die vóór het verbieden was?
Is de Partij van de Arbeid misschien nog wél links? Nee, ook niet. Al een tijdje geleden zei de PvdA-voorman van destijds Kok, nu is ie een goedbetaalde commissaris, dat ‘socialistische veren dienden te worden afgeschud’, waarop de VARA geen moment aarzelde om zichzelf te gaan plukken.
De vroegere VARA-coryfee Mies Bouman (van o.m. Zo is het toevallig ook nog ‘ns keer!) kwam ook uit de kast. Bij De Wereld Draait Door, waar anders?, vertelde ze smalend in de richting van de VARA dat ze nooit links was geweest. ‘Ik was bevriend met Willem O. Duys, maar dat mocht de VARA niet weten.’ Die O. Duys was dezelfde die in zijn radiomuziekprogramma ‘ns verslag deed van een vakantie in Zuid-Afrika in de tijd dat daar nog het Apartheidsregime heerste. O.m. zei ie: ‘Ik heb niets van apartheid gemerkt.’ Hij moet de hele vakantie op zijn hotelkamer hebben doorgebracht, want was ie de straat op gegaan dan had ie op allerlei plekken, ook op de meest onwaarschijnlijke, de bordjes gezien met daarop de ene keer “Slegs vir blankes” en de andere keer “Slegs vir swartes”. Ook zijn hotel was “Slegs vir blankes”.
Misschien wel leuk om te weten dat Mathijs “de hedendaagse Willem O. Duys” wordt genoemd. Een erenaam.

 

Leave a Reply

*