DUITSE BURGERGEVANGENEN AAN HUN LOT OVERGELATEN OP HET ZINKENDE HOLLANDSE SCHIP DE “VAN IMHOFF”

dec24

DUITSE BURGERGEVANGENEN AAN HUN LOT OVERGELATEN OP HET ZINKENDE HOLLANDSE SCHIP “VAN IMHOFF”.
Op zondag 10 december jl. werd door BNNVARA het eerste van de driedelige documentaire “De ondergang van de Van Imhoff” uitgezonden. De documentaire betreft de verdrinkingsdood van enkele honderden Duitsers die in Nederlands-Indië gevangen waren genomen nadat Duitsland in de Tweede Wereldoorlog Rotterdam had gebombardeerd. De Van Imhoff had als doel de Duitse gevangenen naar India te brengen en ze daar in Engelse interneringskampen te zetten. In de documentaire is een jonge Duitser aan het woord die vertelt over zijn zoektocht naar het waarom van het verdrinken van zoveel Duitsers, waaronder zijn grootvader.

In de documentaire wordt in beeld gebracht hoe Japanse vliegtuigen de onbeschermde Van Imhoff bombardeerden, zónder daarvoor de voor de hand liggende simpele verklaring te geven dat de Japanners, nota bene vrienden van Hitler-Duitsland, niet wisten dat er Duitse gevangenen aan boord waren.
Misschien dat we daaromtrent een en ander te weten gaan komen in de twee volgende delen van de documentaire, maar daar wil ik niet op wachten. Na de aanval van Japan op de Amerikaanse vloot in Pearl Harbor namelijk, werd, in opdracht van de zich in Engeland bevindende Koningin Wilhelmina en het Nederlands Kabinet, door Nederlands-Indië de oorlog aan Japan verklaard. Nederlands-Indië was vanaf dan de vijand van Japan, heel begrijpelijk is dat dan een Hollands schip, de Van Imhoff, één van de doelen van de Japanners was geworden. Tegen dat bombardement was het Hollandse schip niet opgewassen en zonk al spoedig. De kapitein van de Van Imhoff besloot toen om alleen de Nederlandse bemanning en ook zichzelf te redden en de weerloze Duitse gevangenen aan hun lot over te laten, met als gevolg dat het grootste deel van hen jammerlijk verdronk: slechts 65 van de 477 spoelden aan op het Ned.-Indische eiland Nias en overleefden. De vraag was in de documentaire: is wat daar toen plaatsvond, namelijk het laten verdrinken van hun weerloze gevangenen, een misdaad van de Nederlanders?

Mij lijkt het toe dat de Nederlands-Indische regering een van hun óórlogsschepen had moeten inzetten om de gevangenen naar India te brengen: met hun afweergeschut hadden de Hollanders de Japanse vliegtuigen waarschijnlijk wel van hun lijf weten te houden en hun  gevangenen veilig naar India kunnen brengen. Nu kan je niet anders constateren dan dat de Hollanders niet veel anders hebben gedaan dan wat de Duitsers de Joden aandeden namelijk  de Duitse gaskamers in dirigeren om de joden te vermoorden. De Duitse drenkelingen smeekten de Nederlandse bemanningen, die veilig in hun sloepen zaten, om water waarvoor ze allerlei bakjes in de lucht hielden. Vergeefs, want geen druppel. De Duitse drenkelingen moesten dood!

Op de vraag “Is het toen laten verdrinken van de Duitse gevangenen een (oorlogs-)misdaad van de Hollanders?”, is een volmondig “Jazeker!” het enige passende antwoord.
———————————-

Dane Beerling, Amsterdam, 12 december 2016